Een kijkje op Whitefish Valley in Hymers

Deze school hoort bij het ‘Lakehead Schoolboard’, met scholen in Kakabeka Falls, Whitefish en Thunder Bay (Ontario). Glenn Cunningham, de directeur, vertelt dat er vroeger ook speciale scholen waren in Canada. Inclusief onderwijs werd in 1984 ingevoerd; men wil insluiten in plaats van uitsluiten. Er zijn nog wel speciale scholen voor kinderen die slechtziend, blind, slechthorend of doof zijn, maar die staan in Zuid Ontario, 1600 km van Hymers. Glenn staat helemaal achter het inclusieve onderwijs en vertelt gepassioneerd over de voordelen voor de toekomst van alle kinderen: “School is not an academic setting only, but a cultural setting where learning happens for all”

Hoe gaan we om met alle verschillen:

Glenn vraagt me te kijken of kinderen die speciale ondersteuning krijgen, opvallen in de klas. Het is duidelijk zijn bedoeling dat ik geen verschil zie: “De gelijkwaardigheid moet je zien en voelen in de klas”. Hij praat niet alleen over zijn visie, hij handelt er ook naar. Dat zie ik aan hoe hij met kinderen in de school omgaat, hij zíet hen werkelijk. Als ik hem volg om in enkele klassen te kijken merk ik dat datzelfde geldt voor zijn omgang met leerkrachten en ouders.
In zijn school, Whitefish Valley is een gespecialiseerde leerkracht ‘gezondheid en extra ondersteuning’. Zij verzorgt samen met de leerkracht alles rondom een leerling met extra ondersteuningsbehoefte.
Bij meer complexe casuistiek wordt gekeken wat er precies nodig is, volgens de werkwijze IPRC: Identification Placement Review Committee.
De benodigde ondersteuning wordt door het bestuur verzorgd in overleg met de directeur van de school.

Glenn legt uit wat de focus is wat betreft het omgaan met elkaar:

Sherri Lankinen is leerkracht op de Whitefish Valley:

Glenn benadrukt dat de rol van de andere kinderen in de groep minstens zo belangrijk is als die van de leerkracht: “biggest supporter of children with special needs are other children”.

Het valt op dat Glenn alle mensen in zijn school kent. Zijn visie is duidelijk: ‘we gaan het samen doen, niemand uitgezonderd’. Dat is ook de schoolvisie, dat voel je; er is echte aandacht.

In het volgende blog zal Cherri veel van haar wijsheden met ons delen. Zij ziet inclusief onderwijs juist als een voordeel voor alle kinderen.

Eén gedachte over “Een kijkje op Whitefish Valley in Hymers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *