‘The Third Path’, Ontario

Graag stel ik jullie voor aan Lori Carson, special education officer van Lakehead Public Schools, zij is verantwoordelijk voor de onderwijsondersteuning bij ‘special needs’. Zij gaat over het toekennen van aanvragen voor arrangementen, trainingen en alles wat te maken heeft met speciale ondersteuning.
Voor de tweede keer ontmoet ik Tom Boland, hem sprak ik aan het begin van mijn reis, zie ook het begin van dit blog (‘inclusief onderwijs in Canada in ontwikkeling’). Tom is consulent voor het ministerie van onderwijs van Ontario. Hij heeft veel ervaring als ‘special education facilitator’ en ondersteunt de ontwikkeling van inclusief onderwijs in Ontario.
Ook David Tranter is aangeschoven, hij is professor aan de ‘Lakehead University’ met de expertise ‘mental health en well being’. Hij werkt ook voor de Lakehead Schools als ‘mental health leader’.

Deze drie mensen vonden elkaar in hun zorg voor de mentale en geestelijke gezondheid van kinderen. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, het leren gaat dan beter. Dat geldt ook andersom, onderwijs is belangrijk voor een beter leven. Zoals Lori zegt: “Education is the way out”. Dat is voor haar niet zomaar een gezegde, het is ook haar persoonlijke ervaring.

Voor Lori, Tom en David is de inclusieve omgeving belangrijk, niemand mag worden buitengesloten. Ook als het ingewikkeld is om aan alle behoeften te voldoen. Lori ondervindt dat aan den lijve, zij moet soms keuzes maken omdat er niet genoeg mogelijkheden zijn om alle aanvragen voor ondersteuning te honoreren. Desondanks moet je toch gaan voor dat waar je in gelooft, vindt ze.

Lori, David en Tom hebben elkaar gevonden in hun overtuiging dat het aangaan van relaties erg belangrijk is voor het gevoel van welbevinden bij de kinderen. Ze vinden dat dat voorop staat. David is speciaal aangesteld om dat onderwerp handen en voeten te geven. Een voorbeeld van zijn aanpak is het omgaan met emoties, of sterker nog het reguleren van emoties. ‘zelf regulatie van emoties‘.


“Hoe maken we het leren gemakkelijker, zowel voor de leerkracht als voor de leerling?” is hun gemeenschappelijke vraag. Ze ontwikkelden daarvoor een aanpak, die preventief werkt, om te voorkomen dat er arrangementen nodig zijn. Ze noemen die werkwijze ‘The Third Path‘, een relatiegebaseerde aanpak in het onderwijs. Het gaat daarbij dus niet om wat je aanleert, maar HOE je het aanleert. Ze gaan uit van acht condities, waarvan veiligheid er één is. De andere zeven vind je op de website www.thirdpath.ca.


Het eerste pad is het pad van de kennis, het tweede van het gevoel. Het derde pad is volgens de ontwikkelaars het pad van de relatie tussen leerkracht en leerling. Relaties met aandacht en zorg, waarin wérkelijk geluisterd wordt, staan centraal in het leren en groeien. Deze aanpak leidt tot begrip voor elkaar, het échte luisteren, om te horen wat sterke punten zijn en welke behoeften men heeft. De ontwikkelaars merken op dat het ook vragen op zal roepen bij de leerkracht zelf, over de eigen behoeften. Het advies aan de leerkrachten is; “Do different, not more!”

Ouders zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Ontario heeft een programma om samen met school en ouders van kinderen met ‘special needs’ tot goede afspraken te komen. Niet alleen op school, maar ook thuis. Dat programma heet ‘Shared Solutions’, het is een manier om te komen tot een werkwijze die voor alle partijen werkt .

Tom vertelt over een school met een speciale klas met kinderen die heel veel ondersteuning nodig hebben. Daar wil ik natuurlijk ook gaan kijken. Lees daarover in mijn volgende blog.

Robin is leerkracht én ouder in Kenora, Ontario

Robin is leerkracht én ouder, ik ontmoet haar bij mijn familie. Als ik haar vertel waarom ik geïnteresseerd ben in het Canadese onderwijs, hebben we een interessant gesprek.
Ik leg uit dat in Nederland kinderen met ‘special needs’ soms naar speciale scholen gaan. Het duurt even voordat ze begrijpt dat dat betekent dat die kinderen dan ook vaak naar een andere plaats gaan. Ze reageert uiteindelijk ongelovig en zegt: “Bedoel je dat ze niet naar de gewone school mogen?! Maar dat is segregeren!”. Ze vervolgt: “Dat doen wij niet, we hebben soms wel een speciale klas, maar dan op onze eigen school; echt niet in een andere plaats!”.
Mijn vraag is hoe zij dan als leerkracht om gaat met de verschillen in haar klas. Robin: “Wij differentiëren onze instructie en stemmen af op de ‘needs’ van kinderen. Ik kan niet altijd alle kinderen geven wat ze nodig hebben. Maar ik probeer zo goed mogelijk te onderzoeken wat kinderen helpt om zich te ontwikkelen. Ik richt me op wat er nodig is, zo zal ik met het ene kind de leerstof vaak oefenen en met het andere minder”.

In Canada werkt men met een onderwijs curriculum, waarin de leerlijnen beschreven zijn, er zijn dus geen methodes die gevolgd worden. Ik begrijp dat zij daarom de ruimte ervaart om kinderen op een andere manier naar het zelfde doel te begeleiden.
Ze vertelt ook over haar frustratie dat ze niet alle kinderen tegelijk kan helpen, ze heeft er 25 in haar klas. Robin: “Het is zeker niet altijd gemakkelijk. Maar ze zitten wel bij elkaar in de klas en leren met elkaar om te gaan en elkaar te respecteren, dat is heel veel waard!”.

Robin ziet ook de kant van de ouder, haar zoon zit sinds kort op school. Het lijkt haar lastig als zij als ouder merkt dat hij niet alle aandacht krijgt, als hij die nodig zou hebben. Robin: “Stel dat híj iets extra’s nodig heeft en in zijn klas zitten veel kinderen met ‘special needs’, is er dan wel tijd voor hem? Maar ik zou hem nooit naar een andere school laten gaan.” Als ik haar vraag hoe ze dat aan zou pakken, is haar antwoord: “Dan zou ik als ouder graag willen helpen. Ik zou willen dat alle ouders begrijpen hoe belangrijk zij zijn en wat zij kunnen betekenen voor de ontwikkeling van hun eigen kind: They are their child’s best advocate.
Quote van Robin:

“De relatie van de leerkracht met de ouders is belangrijk voor het succes van het kind”.

‘Superintendent of Schools’ van de Saskatchewan Rivers School Public Devision

In het hoofdgebouw van Saskatchewan Rivers School Public Devision no: 119 ontmoet ik Tom Michaud. Hij is Superintendent of Schools. Tom heeft de verantwoordelijkheid voor enkele van de in totaal 32 scholen met 9200 kinderen. 50% van de schoolbevolking is ‘first nation’. Zijn focus ligt op ‘special needs’, hij werkt met een staf van specialisten en heeft verbindingen met het medisch, sociaal en justitieel circuit.
Ik ontmoet ook de ‘Superintendent Curriculum’, hij vertelt dat 12-10 jaar geleden de methodes zijn afgeschaft en het curriculum voor heel Saskatchewan is gemaakt. Dat betekent dat de doelen bekend zijn en dat de leerkrachten zelf bepalen hóe ze de doelen halen (zie blog ‘Gronlid Central School’)

Het bestuur bestrijkt een groot gebied. Het hoofdkantoor staat in het midden, in de stad Prince Albert. Het verst gelegen dorpje, Big River, is 140 km noordelijker.
De missie van het bestuur ‘excellence for every learner’ is in stappen uitgewerkt.

De 28 besturen van Saskatchewan werken met het ministerie samen en hebben een gemeenschappelijk plan voor het onderwijs, het Education Sector Strategic Plan (ESSP). In 2020 wil men dat alle doelen zijn gehaald en elk kind een diploma heeft.

Vanaf 1997 zijn kleine schoolbesturen op gegaan in grotere, waardoor het samenwerken overzichtelijker werd. Aan deze schaalvergroting, die in heel Canada is uitgevoerd, liggen veel studies ten grondslag.

Na deze algemene informatie vind ik het tijd voor meer uitleg over het werken op de scholen. Tom vertelt dat de leerkracht zoveel mogelijk gefaciliteerd moet worden. Elke school heeft in elk geval een ‘special teacher’ die leerkrachten ondersteunt. Men doet veel aan professionalisering (i.s.m. universiteit van Saskatchewan), veel ondersteuning door de Educational Support Teachers, co-teaching, een gedragsprogramma, en mindfulness programma’s.

Men focust op het kind en de ouders en zo nodig andere betrokkenen, zij weten het beste wat het kind nodig heeft. Dat is Saskatchewan-breed afgesproken en beschreven in het Actualizing a needs based model.
Ik herinner me dat ook van de gesprekken die ik eerder voerde in Sasketoon. Dit is een interessant document.


Het is belangrijk om contact te hebben met het kind en elkaar, goed afstemmen: “it is the system to adapt to the student needs, instead of fitting the student into the system” zegt Tom. Zijn voorbeeld is Michel Fullan, hij is de ‘topic educational leader’ van Canada. Tom vervolgt: “Inclusief onderwijs werkt als iedereen passie heeft voor het kind en inclusief wil werken. We zijn al een eind op weg. We zoeken naar hoe het beter kan met hetzelfde geld. Alle 28 schoolbesturen hebben dezelfde visie, dat is een heel belangrijke stap”.

Het uitgangspunt is om kinderen in de buurt naar school te laten gaan. In een enkel geval is het beter voor een kind om naar een speciale klas te gaan. In enkele reguliere scholen vind je zo’n groep.
Elke klas heeft een extra leerkracht voor ‘special needs’ en een voor ‘social support’. Om de specialisten goed te verdelen met de formatie die er is, heeft Tom alle scholen met de aantallen ‘special needs’ in kaart gebracht. Dat is verdeeld in 3 clusters, met ongeveer dezelfde balans in ‘special needs’. Daarover zijn de specialisten verdeeld, een sociaal werker, een logopedist etc.
Op deze manier zijn er teams geformeerd, waarin iedereen elkaar kent en samenwerkt. Daarnaast heeft het bestuur een paar mensen met zeer gespecialiseerde kennis in dienst, die op alle scholen ingezet kunnen worden.

De leerkracht is leidend, zij voeren bijvoorbeeld alle gesprekken. De ‘Educational Support Teacher’ (EST) van het team is degene die programma’s en specialisten inzet. Samen met alle betrokkenen wordt een plan gemaakt. Het is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van het team. Tom noemt het de ‘shared accountebility’.

Quote Tom:

“Inclusion is not easy, it doesn’t come naturally to everyone and it is not cheap”.

en

“it is the right thing to do and is the balance between costs and doing the right thing. Invest for the future”.

Belangrijke opmerkingen, die ik al vaker gehoord heb. Goed om over na te denken.

Het Early Childhood Intervention Program in Saskatchewan

Het Early Childhood Intervention Program bestaat al 33 jaar en wordt gesubsidieerd door de regering; de landelijke regering betaalt voor first nation kinderen, de provincie de andere kinderen. Audra werkt voor hen beide als ‘consultant Northeast early childhood intervention Program’. Ze werkt in een team dat gezinnen met ‘special needs’ ondersteunt.

De gezinnen zijn vaak tijdig in beeld omdat de kinderen al vanaf jonge leeftijd opvallen of zijn gediagnosticeerd vanuit het medische circuit. Niet alleen de kinderen krijgen ondersteuning maar ook het gezin en andere betrokkenen, men gaat uit van het hele systeem rondom een kind. Audra verzorgt een deel van de ondersteuning en coördineert andere professionals die ook bij het gezin betrokken zijn. Ze noemt als voorbeeld de ergotherapeut (occupational therapist) die het kind ‘live skills’ aanleert. Het gaat om kinderen van 0 tot 6 jaar. Audra komt bij hen thuis. Ze gaat ook naar de reservaten, meestal met een paar van haar collega’s. Ze hebben daar een praktijkruimte en de gezinnen (of een deel er van) komen bij hen.

In Saskatchewan gaan de kinderen op hun vijfde naar ‘kindergarten’, de kleuterafdeling van de school. Er is echter een uitzondering voor kinderen met ‘special needs’, zij mogen soms al op driejarige leeftijd naar school als dat beter is voor hun ontwikkeling. Ze komen dan in een kleine groep met veel ondersteuning. Audra verzorgt ook de overgang van thuis naar school, uiteraard in overleg met ouders. Afstemming met alle betrokkenen is van groot belang. Hierbij is de relatie tussen en het vertrouwen in de andere partijen een voorwaarde. Dat blijft het hele proces een aandachtspunt, Audra besteedt daar in het begin van de interventie heel veel tijd aan. Zonder dát bereik je niets, zegt ze. Over het algemeen krijgt een kind dat zij begeleid heeft een Educational Assisten (‘EA’) op school. Die neemt Audra’s werk op school over en blijft meestal een paar jaar betrokken.

Dit programma doet mij denken aan het gezegde:

‘Educational Assistent’ in Saskatchewan

In Saskatchewan zijn bijna geen speciale scholen, onderwijs vindt plaats op de reguliere basisschool. Binnen besturen wordt dat op verschillende wijzen vorm gegeven. Soms is er een speciale klas binnen een school. De kinderen ontmoeten elkaar dan tijdens activiteiten in de reguliere klassen. Als er geen speciale klas is blijven de kinderen met ‘special needs’ in de reguliere klas met ondersteuning van een Educational Assistent (EA). Audra Fusick was een ‘EA’ en vertelt samen met Raquel Scheidt, een leerkracht uit het zelfde bestuur, over dat werk.
Hier zijn respectievelijk Bea, Raquel en Audra in gesprek.

Een EA wordt ingezet in een klas met een kind of meerdere kinderen met ‘special needs’. Audra werkte voor een bestuur en maakte deel uit van een groep ‘EA’s’. Het bestuur bepaalt wie, waar wordt ingezet en voor hoe lang. De leerkracht is verantwoordelijk voor de leerling en bepaalt (soms) in overleg met de ‘EA’ welke ondersteuning nodig is. De ‘EA’s’ worden regelmatig getraind om kinderen met verschillende ondersteuningsbehoeften te begrijpen. Soms gaat de leerkracht mee met zo’n training.
Raquel zegt dat ze met de assistent haar drie ‘special needs kinderen’ kan begeleiden zonder de andere kinderen van haar groep tekort te doen.
Quote Raquel:

“it is actually amazing how it works; but everyone should be on board and work as a team”.

Het valt of staat met een goed programma, een goede administratie over de handelwijze om te komen tot het behalen van doelen en een goede afstemming met de ondersteuners en ouders. Het is veel werk, maar dat heeft ze er voor over omdat het resultaat zo goed is. Deze kinderen leren heel veel van andere kinderen. Vooral hoe ze zich moeten bewegen in de sociale omgeving. Het deel uitmaken van de groep en nadoen werkt beter dan wanneer het alleen maar verteld wordt.
Raquel wijst ons ook op het feit dat de andere kinderen op deze wijze leren om te gaan met verschillen:

“for everybody it is important too, they start to understand that there are children that are different and learn and embrace it”

Audra heeft nu een andere baan, ze werkt preventief met kinderen en gezinnen van 0 tot 6 jaar. Ze vertelt daar meer over in het volgende blog.

Vervolg Reynolds Central School met Chantelle

Chantelle Vandertweel heeft ‘grade’ 3 (7-8 jarigen). Ze houdt een website bij voor de ouders en de leerlingen. Ik ben even in haar groep. Een van haar leerlingen heeft het syndroom van down, voor haar is er een assistente in de groep (een ‘EA assistent’). Ik wil er geen foto of video van maken in verband met de privacy. Ik zal daarom beschrijven wat ik zie: er is een (extra) volwassene in de groep, ze begeleidt de leerling met het syndroom van down. Ze verleent ook andere hand- en spandiensten als dat zo uit komt. Er wordt een muziekles gegeven; liedjes met bewegingen. De ‘EA’ doet de betreffende leerling de bewegingen voor, het meisje maakt oogcontact en doet alles na, ze is zeer tevreden over zichzelf en kijkt trots rond.

Als de kinderen naar huis zijn vertelt Chantelle over de strategie die zij gebruikt om een kind met autisme bewust te maken van zijn gevoel en de manier om daar mee om te gaan.

Trots laat de leerling mij het armbandje zien dat hij zelf gemaakt heeft naar aanleiding van zijn eigen gemaakte overzicht.

De school heeft nog veel meer materialen, die de leerkrachten in kunnen zetten om leerlingen te ondersteunen. Chantelle laat een vertelketting zien met verschillende kralen die de verteller ondersteunen bij het vertellen van een verhaal.

De leerkrachten van deze school zijn echt gericht op het kind en dat wat het nodig heeft. Ze hebben veel kennis en materialen tot hun beschikking, maar gebruiken ook hun eigen creativiteit. Ik heb bewondering voor hun inzet, hun enthousiasme en de wil om voor elk kind iets te vinden dat hen helpt om te ontwikkelen.

Ik heb ook gesproken met een ‘EA’ (Educational Assistent). Je ontmoet haar in mijn volgende blog.

Reynolds Central School in Melfort, Saskatchewan

Nadine is leerkracht van ‘grade’ 4 (9-10 jarigen) op de Reynolds Central School in Melfort. Eén derde van haar klas heeft ‘special needs’. Er is veel kennis op school en vanuit het bestuur is er begeleiding mogelijk voor de leerkrachten door een ‘diversity education teacher’.

De school heeft onder andere kinderen met vormen van autisme, zoals ADHD, ADD, Tourette en Down syndroom. Een groot aantal kinderen komt uit de Filipijnen en spreekt geen engels. Daarnaast hebben veel kinderen het Foetus Alcohol syndroom. Dat laatste komt veel voor bij de ‘first nations’.
Om voor ondersteuning in aanmerking te komen moet het kind een IIEP (een individueel veranderplan) hebben, met eigen leerdoelen, omdat ze het curriculum meestal niet halen. De leerkrachten die ik spreek geven mij mee, dat soms een speciale school of een speciale klas de enige oplossing is om een leerling te ondersteunen.

De leerkrachten van de school kunnen veel zelf. De kinderen zitten weinig aan hun tafeltjes, ze werken veelal op kleedjes op de grond. Daarnaast is er een ruim assortiment aan stoelen. Zelfs een hometrainer staat tot hun beschikking. Ze maken gebruik van allerlei materialen. Katie en Nadine laten het één ander zien in de volgende video’s.


Nadine is ook begonnen met mindfull oefeningen. Het doel is kinderen inzicht te geven in hun emoties en het handelen tijdens de emoties. Ze leren hun gevoelens te herkennen en daarmee om te gaan. Onder andere door ademhalingstechnieken die in spel worden verwerkt. Ze is enthousiast over de goede resultaten. Ze gaat dat zeker verder uitwerken.

Hutterites in Saskatchewan

In Saskatchewan in de omgeving van Melfort leeft een groep mensen in een gemeenschap die Star City heet. Het zijn ‘Hutterites’. Je kunt ze vergelijken met de Amish, een bekendere religieuze groep. Ze wonen in kolonies van ongeveer 150 mensen, die meestal ook familie zijn. De jongens gaan op hun 15e naar andere kolonies om een bruid te zoeken. De meisjes mogen niet reizen.
Als er meer dan 150 mensen zijn, wordt een nieuwe kolonie gesticht. Ze komen oorspronkelijk uit Europa en wonen nu ook in Amerika en Canada. Ze leven allen op dezelfde manier en zijn ‘zelf verzorgend’.
Tijdens mijn bezoek waren de groenten in de tuin al geoogst. Ik kon nog wel een kijkje nemen in de tomatenkas, onze gids vertelt hoe de tomaten worden gepoot en verzorgd.

De Hutterites leven volgens oude tradities. Ze eten gezamenlijk in de eetzaal vanaf een bepaalde leeftijd. De vrouwen bedienen eerst de mannen en eten daarna zelf. Jonge gezinnen eten thuis.
De kolonie is eenvoudig gebouwd, de kleding en haardracht ogen als uit de beginjaren 1900. Dus ik was verbaasd een enorme stal met koeien aan te treffen, die door een robot worden gemolken!

We mogen ook een kijkje nemen in de school. Op de foto het gebouw; in de kelder de school, daarboven de kerk.

Wij worden welkom geheten door de leraar en de kinderen, die zich keurig aan ons voorstellen. Alle leeftijden zitten bij elkaar in de klas. Vanaf 15 jaar gaan ze niet meer naar school en nemen hun plaats in in de gemeenschap.

Na de rondleiding hebben we in hun winkel uiteraard nog het een en ander gekocht, hun producten zijn gewild en een goede bron van inkomsten.

Dit bezoek was een bijzondere ervaring: inclusief onderwijs in Canada heeft wel heel veel facetten!

Gronlid Central School in Saskatchewan

‘Gronlid Central School’ hoort bij het ‘North East Schooldivision‘. Saskatchewan heeft in totaal 11 schoolbesturen.
Het dorp Gronlid ligt in een dunbevolkt gebied met veel grote graanboerderijen. Mijn familie bijvoorbeeld bewerkt 7200 acres (dat is ruim 29 km2), zo groot, het is bijna niet voor te stellen.
Ik rijd in eerste instantie de school voorbij, wat bijna onmogelijk is in zo’n klein dorp. Uiteindelijk zie ik de naam op een wit gebouw, dat er niet uitziet als een schoolgebouw, ik ben benieuwd!

Van binnen is het een mooi ingerichte school. Hier zie ik bijvoorbeeld ook materialen voor kinderen die wat anders nodig hebben dan een gewone stoel.

En wat denk je van de nationale sport, hockey, dat kan hier ook, de schaatsen staan al klaar!

Nadine Hiebert is leerkracht van ‘grade’ 1 (5-6 jarigen) en 2 (6-7 jarigen). Zij zat als kind ook al op deze school en kan mij veel vertellen over het onderwijs en de achtergronden.
Deze school heeft 51 leerlingen. Ze komen vooral uit boerengezinnen. Een derde komt van het ‘James Smith reservaat’, ‘first nation’ kinderen dus. In theorie gaan die naar de school in het reservaat. Maar veel ouders vinden het onderwijs in het dorp beter. En vragen toestemming aan de ‘chief’ van het reservaat om hun kind op de school in het dorp te plaatsen. Die kinderen spreken thuis wel engels, maar dan niet volgens de regels. Zodat er veel extra ondersteuning nodig is op het gebied van spraak en grammatica.
Als er meer nodig is dan de school kan bieden heeft het schoolbestuur een ‘diversity education teacher’ die kan helpen.

De leerkracht werkt vanuit leerlijnen en gebruikt het onderwijs curriculum als leidraad. Om de ontwikkeling te volgen maken ze gebruik van toetsen die het bestuur voorschrijft. Twee keer per jaar doen de kinderen een test die wordt voorgeschreven door de provincie.

Nadine vertelt iets over haar werkwijze.

Nadine vertelt hoe ze omgaat met het curriculum.

Nadine gaat uit van inclusie, als er iets nodig is zoekt ze een oplossing. Als ik haar vraag welke rol ouders spelen, vertelt ze dat ouders en kinderen enkele malen per jaar in gesprek gaan met haar. Kinderen presenteren dan hun ontwikkeling en zijn partner in het gesprek.
Ik ben onder de indruk van wat Nadine mij vertelt over hoe zij haar rol neemt in de ontwikkeling van de kinderen van Gronlid, niemand uitgezonderd.

De Canadese Grondwet

De Canadese Grondwet omvat ook het ‘Charter van Rechten en Vrijheden’, dat de fundamentele rechten van alle bewoners van Canada bevat. Het Charter beschermt vrijheid van meningsuiting en godsdienst, democratische rechten, bewegingsvrijheid en vrijheid van taal; het beschermt burgers tegen bijvoorbeeld discriminatie op basis van geslacht, ras, etnische origine en fysieke of mentale handicap.

Dit land met zoveel emigranten uit verschillende landen én de oorspronkelijke bewoners (first nations’) heeft er voor gekozen om het gelijkwaardigheidsprincipe hoog in het vaandel te hebben.

Elke provincie geeft vorm aan haar eigen onderwijs curriculum, dat bestaat uit doelen per vakgebied met een korte uitwerking. Daar zitten dus verschillen in. Men is eigenaar van uitwerking en uitvoering van het curriculum.

Hieronder een foto van het curriculum voor ‘grade’ 1 en 2 in Saskatchewan, het is slechts één map.

Dit is een voorbeeld van een korte uitwerking van bovenstaand curriculum.

Naast dit curriculum zijn er voorbeeldboeken per vakgebied waar de leerkracht informatie en ideeën uit kan kiezen. Er zijn dus geen methodes met werkt met leerlijnen.

Dit is het onderwijs curriculum van Ontario per vakgebied.

Ook de terminologie is per provincie verschillend. Zo worden bijvoorbeeld ‘schoolbesturen’ in de ene provincie ‘boards’ genoemd en in de andere ‘divisions’. Ook de ondersteuners voor ‘special needs’ hebben andere namen per provincie.

Maar de schoolbussen zijn in elke provincie wel hetzelfde!

De provincies die ik heb bezocht werken allen aan inclusief onderwijs. Ook in Canada gaat dat niet vanzelf, maar de mensen die ik spreek vinden het heel belangrijk. Het onderwijs heeft wat hen betreft een voorbeeldfunctie in het uitdragen van het gelijkwaardigheidsprincipe.