Silverwood Heights in Saskatoon, Saskatchewan

Kit Bell werkt op Silverwood Heights School in Saskatoon. Ze begeleidt een groepje kinderen van 3 en 4 jaar met onder andere celebrale parese en spraak- taalstoornissen. Zij werkt met een voorschools interventie programma: ‘Step Ahead Preschool Program’. Het programma is een voorbereiding voor de reguliere basisschool, onder andere door het trainen van routines.
De kinderen komen in deze groep via het ziekenhuis, de organisatie ‘autism service’ en huisartsen. Ze hebben meestal al een diagnose of zijn op weg naar een diagnose.
Kit is gespecialiseerd in autisme. Twee dagen per week wordt ze ondersteund door een spraak- en taal patholoog die ook met de kinderen werkt.

Kit vertelt over haar werk

Twee onderwijs assistenten ondersteunen deze groep de hele week. In Saskatchewan krijgt een onderwijsassistent een training van twee jaar.

Kit kijkt wat kinderen nodig hebben, zo nodig past ze het materiaal aan!

Naast het voorschoolse programma heeft Silverwood Heights nog een speciale klas ‘Functional liveskills classroom’ voor kinderen die niet (meer) in een gewone klas kunnen blijven.
Ze willen het liefst totaal inclusief zijn, maar in sommige gevallen is dat niet mogelijk. Als kinderen meer uit de klas zijn dan er in, kunnen ze op deze school naar de speciale klas, daar is vooral zorg. Er zijn maar een paar scholen die zo’n klas hebben. De overgang naar zo’n klas vindt meestal plaats na ‘grade 4’ (9-10 jarigen).

Kit laat ons enkele voorbeelden zien die zij gebruikt om te leren communiceren met de kinderen in haar klas


Het voortbestaan van Kits groep volgend schooljaar is niet zeker, mogelijk ondersteunt Saskatchewan dit programma niet meer.
Dat zijn herkenbare uitdagingen: zijn de hoge kosten voor de ondersteuning van zo’n kleine groep de investering waard? Ook in Canada worden afwegingen gemaakt. Die kunnen verschillen per provincie. Een verschil is bijvoorbeeld de leeftijd waarop kinderen naar school gaan. In Ontario starten kinderen in het jaar dat ze 4 worden een full-time 2-jarig ‘kleuterprogramma’. In de andere provincies die we bezocht hebben start een 1-jarig ‘kleuterprogramma’ in het jaar dat ze 5 worden en dan 2 dagen per week. Ouders hebben daar wel mogelijkheden om dit op eigen kosten aan te vullen. Kinderen met ‘special needs’ krijgen mogelijkheden die door de provincie bekostigd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *