Gronlid Central School in Saskatchewan

‘Gronlid Central School’ hoort bij het ‘North East Schooldivision‘. Saskatchewan heeft in totaal 11 schoolbesturen.
Het dorp Gronlid ligt in een dunbevolkt gebied met veel grote graanboerderijen. Mijn familie bijvoorbeeld bewerkt 7200 acres (dat is ruim 29 km2), zo groot, het is bijna niet voor te stellen.
Ik rijd in eerste instantie de school voorbij, wat bijna onmogelijk is in zo’n klein dorp. Uiteindelijk zie ik de naam op een wit gebouw, dat er niet uitziet als een schoolgebouw, ik ben benieuwd!

Van binnen is het een mooi ingerichte school. Hier zie ik bijvoorbeeld ook materialen voor kinderen die wat anders nodig hebben dan een gewone stoel.

En wat denk je van de nationale sport, hockey, dat kan hier ook, de schaatsen staan al klaar!

Nadine Hiebert is leerkracht van ‘grade’ 1 (5-6 jarigen) en 2 (6-7 jarigen). Zij zat als kind ook al op deze school en kan mij veel vertellen over het onderwijs en de achtergronden.
Deze school heeft 51 leerlingen. Ze komen vooral uit boerengezinnen. Een derde komt van het ‘James Smith reservaat’, ‘first nation’ kinderen dus. In theorie gaan die naar de school in het reservaat. Maar veel ouders vinden het onderwijs in het dorp beter. En vragen toestemming aan de ‘chief’ van het reservaat om hun kind op de school in het dorp te plaatsen. Die kinderen spreken thuis wel engels, maar dan niet volgens de regels. Zodat er veel extra ondersteuning nodig is op het gebied van spraak en grammatica.
Als er meer nodig is dan de school kan bieden heeft het schoolbestuur een ‘diversity education teacher’ die kan helpen.

De leerkracht werkt vanuit leerlijnen en gebruikt het onderwijs curriculum als leidraad. Om de ontwikkeling te volgen maken ze gebruik van toetsen die het bestuur voorschrijft. Twee keer per jaar doen de kinderen een test die wordt voorgeschreven door de provincie.

Nadine vertelt iets over haar werkwijze.

Nadine vertelt hoe ze omgaat met het curriculum.

Nadine gaat uit van inclusie, als er iets nodig is zoekt ze een oplossing. Als ik haar vraag welke rol ouders spelen, vertelt ze dat ouders en kinderen enkele malen per jaar in gesprek gaan met haar. Kinderen presenteren dan hun ontwikkeling en zijn partner in het gesprek.
Ik ben onder de indruk van wat Nadine mij vertelt over hoe zij haar rol neemt in de ontwikkeling van de kinderen van Gronlid, niemand uitgezonderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *