Hutterites in Saskatchewan

In Saskatchewan in de omgeving van Melfort leeft een groep mensen in een gemeenschap die Star City heet. Het zijn ‘Hutterites’. Je kunt ze vergelijken met de Amish, een bekendere religieuze groep. Ze wonen in kolonies van ongeveer 150 mensen, die meestal ook familie zijn. De jongens gaan op hun 15e naar andere kolonies om een bruid te zoeken. De meisjes mogen niet reizen.
Als er meer dan 150 mensen zijn, wordt een nieuwe kolonie gesticht. Ze komen oorspronkelijk uit Europa en wonen nu ook in Amerika en Canada. Ze leven allen op dezelfde manier en zijn ‘zelf verzorgend’.
Tijdens mijn bezoek waren de groenten in de tuin al geoogst. Ik kon nog wel een kijkje nemen in de tomatenkas, onze gids vertelt hoe de tomaten worden gepoot en verzorgd.

De Hutterites leven volgens oude tradities. Ze eten gezamenlijk in de eetzaal vanaf een bepaalde leeftijd. De vrouwen bedienen eerst de mannen en eten daarna zelf. Jonge gezinnen eten thuis.
De kolonie is eenvoudig gebouwd, de kleding en haardracht ogen als uit de beginjaren 1900. Dus ik was verbaasd een enorme stal met koeien aan te treffen, die door een robot worden gemolken!

We mogen ook een kijkje nemen in de school. Op de foto het gebouw; in de kelder de school, daarboven de kerk.

Wij worden welkom geheten door de leraar en de kinderen, die zich keurig aan ons voorstellen. Alle leeftijden zitten bij elkaar in de klas. Vanaf 15 jaar gaan ze niet meer naar school en nemen hun plaats in in de gemeenschap.

Na de rondleiding hebben we in hun winkel uiteraard nog het een en ander gekocht, hun producten zijn gewild en een goede bron van inkomsten.

Dit bezoek was een bijzondere ervaring: inclusief onderwijs in Canada heeft wel heel veel facetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *