‘Superintendent of Schools’ van de Saskatchewan Rivers School Public Devision

In het hoofdgebouw van Saskatchewan Rivers School Public Devision no: 119 ontmoet ik Tom Michaud. Hij is Superintendent of Schools. Tom heeft de verantwoordelijkheid voor enkele van de in totaal 32 scholen met 9200 kinderen. 50% van de schoolbevolking is ‘first nation’. Zijn focus ligt op ‘special needs’, hij werkt met een staf van specialisten en heeft verbindingen met het medisch, sociaal en justitieel circuit.
Ik ontmoet ook de ‘Superintendent Curriculum’, hij vertelt dat 12-10 jaar geleden de methodes zijn afgeschaft en het curriculum voor heel Saskatchewan is gemaakt. Dat betekent dat de doelen bekend zijn en dat de leerkrachten zelf bepalen hóe ze de doelen halen (zie blog ‘Gronlid Central School’)

Het bestuur bestrijkt een groot gebied. Het hoofdkantoor staat in het midden, in de stad Prince Albert. Het verst gelegen dorpje, Big River, is 140 km noordelijker.
De missie van het bestuur ‘excellence for every learner’ is in stappen uitgewerkt.

De 28 besturen van Saskatchewan werken met het ministerie samen en hebben een gemeenschappelijk plan voor het onderwijs, het Education Sector Strategic Plan (ESSP). In 2020 wil men dat alle doelen zijn gehaald en elk kind een diploma heeft.

Vanaf 1997 zijn kleine schoolbesturen op gegaan in grotere, waardoor het samenwerken overzichtelijker werd. Aan deze schaalvergroting, die in heel Canada is uitgevoerd, liggen veel studies ten grondslag.

Na deze algemene informatie vind ik het tijd voor meer uitleg over het werken op de scholen. Tom vertelt dat de leerkracht zoveel mogelijk gefaciliteerd moet worden. Elke school heeft in elk geval een ‘special teacher’ die leerkrachten ondersteunt. Men doet veel aan professionalisering (i.s.m. universiteit van Saskatchewan), veel ondersteuning door de Educational Support Teachers, co-teaching, een gedragsprogramma, en mindfulness programma’s.

Men focust op het kind en de ouders en zo nodig andere betrokkenen, zij weten het beste wat het kind nodig heeft. Dat is Saskatchewan-breed afgesproken en beschreven in het Actualizing a needs based model.
Ik herinner me dat ook van de gesprekken die ik eerder voerde in Sasketoon. Dit is een interessant document.


Het is belangrijk om contact te hebben met het kind en elkaar, goed afstemmen: “it is the system to adapt to the student needs, instead of fitting the student into the system” zegt Tom. Zijn voorbeeld is Michel Fullan, hij is de ‘topic educational leader’ van Canada. Tom vervolgt: “Inclusief onderwijs werkt als iedereen passie heeft voor het kind en inclusief wil werken. We zijn al een eind op weg. We zoeken naar hoe het beter kan met hetzelfde geld. Alle 28 schoolbesturen hebben dezelfde visie, dat is een heel belangrijke stap”.

Het uitgangspunt is om kinderen in de buurt naar school te laten gaan. In een enkel geval is het beter voor een kind om naar een speciale klas te gaan. In enkele reguliere scholen vind je zo’n groep.
Elke klas heeft een extra leerkracht voor ‘special needs’ en een voor ‘social support’. Om de specialisten goed te verdelen met de formatie die er is, heeft Tom alle scholen met de aantallen ‘special needs’ in kaart gebracht. Dat is verdeeld in 3 clusters, met ongeveer dezelfde balans in ‘special needs’. Daarover zijn de specialisten verdeeld, een sociaal werker, een logopedist etc.
Op deze manier zijn er teams geformeerd, waarin iedereen elkaar kent en samenwerkt. Daarnaast heeft het bestuur een paar mensen met zeer gespecialiseerde kennis in dienst, die op alle scholen ingezet kunnen worden.

De leerkracht is leidend, zij voeren bijvoorbeeld alle gesprekken. De ‘Educational Support Teacher’ (EST) van het team is degene die programma’s en specialisten inzet. Samen met alle betrokkenen wordt een plan gemaakt. Het is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van het team. Tom noemt het de ‘shared accountebility’.

Quote Tom:

“Inclusion is not easy, it doesn’t come naturally to everyone and it is not cheap”.

en

“it is the right thing to do and is the balance between costs and doing the right thing. Invest for the future”.

Belangrijke opmerkingen, die ik al vaker gehoord heb. Goed om over na te denken.

Eén gedachte over “‘Superintendent of Schools’ van de Saskatchewan Rivers School Public Devision”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *