Shirley is mijn nicht, ze is leerkracht en heeft sinds kort haar vaste baan opgegeven om te werken als invalkracht en meer tijd te hebben voor andere dingen. Zoals bijvoorbeeld deze reis door Canada. Zij legt mij uit hoe het onderwijssysteem eruit ziet, wat de terminologie is en vertelt over haar eigen ervaringen, toen ze nog werkte bij Upsala Public School in Upsala, Ontario.
Tijdens de reis krijgen we het ook over het salaris en de werkdruk, ‘hot items’ binnen het onderwijs in Nederland. De werkdruk herkent Shirley wel, wat betreft het salaris komen we tot de conclusie dat leerkrachten relatief goed verdienen in Canada en goede arbeidsvoorwaarden hebben. Ik ontdek ook dat mijn nicht met haar ‘leerkrachten-pas’ 15% korting krijgt in enkele winkels.
Het leerkrachtschap heeft hier status, want een leerkracht heeft invloed op de ontwikkeling van de volgende generatie. Mensen in het onderwijs werken mee aan het versterken van een leefbare maatschappij en hebben daarom ‘aanzien’ in Canada. Ik heb gemerkt dat de mensen die ik interviewde trots zijn op hun vak en dat ook uitstralen. Het is een veel gekozen beroep, er is op dit moment zelfs meer aanbod dan vraag. Heel wat anders dan in Nederland. Misschien kunnen wij daar een les uit leren!
Ook Shirley is trots op haar vak en laat met enthousiasme zien wat haar heeft geholpen om kinderen te helpen met hun ontwikkeling.
Ze had op haar school ook de gelegenheid om veel aanschouwelijk materiaal te gebruiken, haar trots zijn de keuken met het zelfgemaakte receptenboek en de schooltuin. De vrijheid die het werken met het curriculum geeft was voor haar en haar leerlingen een uitkomst, zij konden in hun situatie en met hun behoeften de werkwijze kiezen die daar het beste bij paste om de doelen te bereiken.
Shirley benadrukt in mijn gesprek met haar dat iedereen gewend is aan de verschillen tussen kinderen en de verschillende dingen die daarvoor nodig zijn.
Mede dankzij Shirley is dit blog ontstaan. We hebben samen bijna 6000 km gereden, 4 provincies bezocht en alle interviews georganiseerd, voorbereid en besproken. Ook mijn andere familieleden hebben geholpen door de contacten te leggen. Tijdens de familiebezoeken was het onderwijs altijd één van de gespreksonderwerpen. Veel informatie kreeg ik dus ook uit die informele gesprekken. Niet alles is in het blog terechtgekomen, hoewel ze ook zeer interessant zijn. Ik kan ze gelukkig kwijt in de gastcolleges die ik geef.
Ik dank Shirley en al mijn andere familieleden hartelijk voor de fantastische medewerking en betrokkenheid bij mijn onderzoek naar het onderwijs in Canada.